Drugs laten testen in Rotterdam: hier kan het anoniem en gratis (2024)

Drugs gebruiken is nooit zonder risico’s, stelt de GGD. Het gezondheidsinstituut raadt aan om voor gebruik altijd pillen, poeders en vloeistoffen te laten testen. In Rotterdam kan dat gratis en anoniem. Hier vind je alle praktische informatie op een rij.

Waarom is het belangrijk om je drugs te laten testen?

Je weet nooit precies wat er in een pil, poeder of vloeistof zit. Het gebruik is daarom nooit zonder risico’s. Een paar milligram verschil kan een groot effect hebben op de uitwerking.

Vervuilde drugs worden bij het testen in een lab opgespoord. Als er stoffen worden aangetroffen met een direct gevaar voor de volksgezondheid, houden Trimbos en de GGD’s regionale of landelijke waarschuwingsacties. Zo kwam op 24 juni 2022 naar buiten dat er levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop is.

Advertentie wordt geladen…

Waar in Rotterdam kan je terecht?

In Rotterdam kun je bij YOUZ op de Pieter de Hoochweg 14 je drugs laten testen. Iedere donderdag hebben ze hier van 17.30 tot 19.00 uur inloopspreekuur. Een week later kun je op vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur bellen voor de uitslag. Wil je meer informatie over de test, dan kun je bellen naar 088 358 5900.

Advertentie wordt geladen…

Welke drugs kun je laten testen (en wat niet)?

Van de volgende drugs kan de GGD checken wat er in het sample zit en hoe sterk het is:

  • MDMA (XTC)
  • Speed
  • Cocaïne
  • Cafeïne
  • Levamisol
  • Fenacetine
  • 2C-B
  • Ketamine
  • 4-FA
  • Methamfetamine
  • LSD

IrisZorg test geen cannabis (hasj en wiet), smartshopproducten, anabolen of medicijnen.

Advertentie wordt geladen…

Hoeveel moet je meenemen?

Per keer mag je één pil, poeder of vloeistof laten testen. Voor poeders is de grens 1 gram, voor vloeistoffen is dat 10 milliliter. Van poeders is ongeveer 1/7 gram (150 mg) nodig voor een analyse, van vloeistoffen is minimaal 0,5 ml nodig. IrisZorg test niet als je meer dan bovenstaande hoeveelheden bij je hebt.

Advertentie wordt geladen…

Wanneer krijg je de uitslag?

Tijdens het testen van de drugs voert YOUZ metingen uit in het lab. Een week later kun je bellen naar de testservice (op 06 53519571) voor de uitslag. Ze vertellen je welke stoffen er in je drugs zitten, en in welke verhoudingen. Soms raden ze met klem af om een middel te gebruiken. Ze zullen nooit aangeven dat een middel ‘veilig’ is. Alle drugs zijn namelijk risicovol om te gebruiken.

Advertentie wordt geladen…

Wat zijn de regels?

Het in bezit hebben, bereiden, produceren, verkopen of exporteren van drugs mag niet. Opvallend is dat gebruik niet strafbaar is. De regels hierover zijn opgenomen in de Opiumwet.

Hierin bestaat onderscheid tussen twee soort lijsten met drugs. Op lijst I staan harddrugs, middelen waarvan de gezondheidsrisico’s te groot zijn volgens de wet. Het zijn middelen zoals heroïne, cocaïne, XTC en GHB. Ze zijn schadelijker voor je gezondheid dan softdrugs.

Op lijst II staan softdrugs zoals wiet en hasj. De verkoop hiervan in coffeeshops wordt gedoogd. Op deze lijst staan ook slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze zijn op te verkrijgen op doktersrecept en staan in de wet niet als geneesmiddel.

Designerdrugs en geneesmiddelen

Naast de klassieke drugs bestaan er ook Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) die niet verboden zijn. NPS ken je misschien als ‘research chemicals’ of ‘designerdrugs’. Er worden constant nieuwe varianten gemaakt. Doordat die dan nog niet in de Opiumwet zijn opgenomen, is het verkopen ervan niet illegaal.

Ketamine staat niet op één van deze twee lijsten, omdat het officieel een geneesmiddel is. Artsen gebruiken het als pijnstiller.

Advertentie wordt geladen…

Hoeveel drugs mag je bij je hebben?

Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd in Nederland. Je mag een gebruikershoeveelheid bij je hebben. Dat is minder dan 5 gram bij softdrugs zoals hasj of wiet. Bij harddrugs als cocaïne en speed is het maximaal een halve gram, 1 XTC-pil en minder dan 5 milliliter GHB.

Wanneer ben je stafbaar?

Als je een gebruikshoeveelheid bij je hebt, kan de politie dit in beslag nemen, maar je krijgt geen boete. Het in beslag nemen wordt wel geregistreerd. Je naam is dan bekend bij de politie maar je hebt geen strafblad. Als je meer op zak hebt, kun je – afhankelijk van de hoeveelheid die je bezit – een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Hoe hoog de boete of straf is, is afhankelijk van het zogenaamde puntensysteem van Justitie. Een strafbaar feit levert een aantal strafpunten op.

Bronnen: OM.nl, Drugsinfo.nl, IrisZorg

Advertentie wordt geladen…

Drugs laten testen in Rotterdam: hier kan het anoniem en gratis (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5945

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.