Drugs laten testen in Utrecht: hier kan het anoniem en gratis - indebuurt Utrecht (2024)

Drugs gebruiken is nooit zonder risico’s, stelt de GGD. Het gezondheidsinstituut raadt aan om voor gebruik altijd pillen, poeders en vloeistoffen te laten testen. In Utrecht kan dat gratis en anoniem. Hier vind je alle praktische informatie op een rij.

Waarom is het belangrijk om je drugs te laten testen?

Je weet nooit precies wat er in een pil, poeder of vloeistof zit. Het gebruik is daarom nooit zonder risico’s. Een paar milligram verschil kan een groot effect hebben op de uitwerking.

Vervuilde drugs worden bij het testen in een lab opgespoord. Als er stoffen worden aangetroffen met een direct gevaar voor de volksgezondheid, houden Trimbos en de GGD’s regionale of landelijke waarschuwingsacties. Zo kwam op 24 juni 2022 naar buiten dat erlevensgevaarlijke MDMA-vloeistofin omloop is.

Advertentie wordt geladen…

Waar in Utrecht kun je terecht?

In de Domstad kun je bij dedrugstestservice van Jellinek aan de Arthur van Schendelstraat 800 gratis en anoniem je drugs laten testen. Op dinsdag en donderdag kun je er terecht van 18.00 tot 20.00 uur. Voor meer informatie kun je de Jellinek Advieslijn bellen (088-505 1220). Op werkdagen kan dat van 9.00 tot 11.00 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur.

Jellinek test alleen drugs van consumenten, mensen die zelf van plan zijn om drugs te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld een ouder van iemand die wil gebruiken, dan kun je dit niet laten doen.Hierlees je er meer over.

Advertentie wordt geladen…

Welke drugs kun je laten testen

Jellinek test bijna alle drugs. Máár als je meer dan drie pillen of een gram poeder bij je hebt of je drugs bevat grondstoffen, wordt je niet gezien als concument en kunnen ze je niet van dienst zijn.

Deze drugs kun je laten testen:

  • MDMA (XTC)
  • Speed
  • Cocaïne
  • Cafeïne
  • Levamisol
  • Fenacetine
  • 2C-B
  • Ketamine
  • 4-FA
  • Methamfetamine
  • LSD

Wanneer je de uitslag kunt verwachten hangt af van welke drugs je laat testen en hoe druk het is. Soms krijg je de uitslag dezelfde dag nog telefonisch en soms kan het een week duren. Check hier wat je kunt verwachten.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Advertentie wordt geladen…

Wat zijn de regels?

Het in bezit hebben, bereiden, produceren, verkopen of exporteren van drugs mag niet. Opvallend is dat gebruik niet strafbaar is. De regels hierover zijn opgenomen in de Opiumwet.

Hierin bestaat onderscheid tussen twee soort lijsten met drugs. Oplijst I staan harddrugs, middelen waarvan de gezondheidsrisico’s te groot zijn volgens de wet. Het zijn middelen zoals heroïne, cocaïne, XTC en GHB. Ze zijn schadelijker voor je gezondheid dan softdrugs.

Op lijst II staan softdrugs zoals wiet en hasj. De verkoop hiervan in coffeeshops wordt gedoogd. Op deze lijst staan ook slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze zijn op te verkrijgen op doktersrecept en staan in de wet niet als geneesmiddel.

Designerdrugs en geneesmiddelen

Naast de klassieke drugs bestaan er ook Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) die niet verboden zijn. NPS ken je misschien als ‘research chemicals’ of ‘designerdrugs’. Er worden constant nieuwe varianten gemaakt. Doordat die dan nog niet in de Opiumwet zijn opgenomen, is het verkopen ervan niet illegaal.

Ketamine staat niet op één van deze twee lijsten, omdat het officieel een geneesmiddel is. Artsen gebruiken het als pijnstiller.

Advertentie wordt geladen…

Hoeveel drugs mag je bij je hebben?

Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd in Nederland. Je mag een gebruikershoeveelheid bij je hebben. Dat is minder dan 5 gram bij softdrugs zoals hasj of wiet. Bij harddrugs als cocaïne en speed is het maximaal een halve gram, 1 XTC-pil en minder dan 5 milliliter GHB.

Wanneer ben je stafbaar?

Als je een gebruikshoeveelheid bij je hebt, kan de politie dit in beslag nemen, maar je krijgt geen boete. Het in beslag nemen wordt wel geregistreerd. Je naam is dan bekend bij de politie maar je hebt geen strafblad. Als je meer op zak hebt, kun je – afhankelijk van de hoeveelheid die je bezit – een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Hoe hoog de boete of straf is, is afhankelijk van het zogenaamde puntensysteem van Justitie. Een strafbaar feit levert een aantal strafpunten op.

Bronnen:OM.nl,Drugsinfo.nl,IrisZorg

Advertentie wordt geladen…

Lees ook:

  • Van wildpoepen tot rechts inhalen: zoveel hufterboetes zijn uitgedeeld in Utrecht

    Rechts inhalen, hondenpoep niet opruimen, geluidsoverlast veroorzaken en ga zo maar door. Het zijn allemaal voorbeelden waar je een zogenoemde…

    Drugs laten testen in Utrecht: hier kan het anoniem en gratis - indebuurt Utrecht (1)

  • Wespen in Utrecht: alles over de bestrijding en wat je wel en juist niet moet doen
  • Krap bij kas? Deze instanties in Utrecht bieden hulp bij schulden
  • 5 x hier beleef je gegarandeerd een leuke avond volgens Utrechtse locals

Advertentie wordt geladen…

Drugs laten testen in Utrecht: hier kan het anoniem en gratis - indebuurt Utrecht (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5953

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.