Safehouse Nederland: Dit zijn alle opties per regio (2024)

Verslavingskliniek en Safe House: Wat is het verschil

Het verschil tussen een verslavingskliniek en safe house is dat je in een afkickkliniek behandeld wordt voor verslaving en mensen in een safe house al 'clean' zijn. Een afkickkliniek is de eerste stap naar herstel en heeft een grote medische en therapeutische focus. Het doel van een safe house is om terugval te voorkomen. Het biedt begeleiding en leert je hoe je anders kunt leven.


Afkickkliniek: De eerste stap naar herstel

Een behandeling in een verslavingskliniek is de eerste stap naar herstel en een ander leven. Je doorstaat hier de periode van ontwenning en krijgt inzicht over de oorzaken van je verslaving en hoe deze werkt. Ook leer je vaardigheden en copingmechanismen om de controle over je gedrag en gewoonten terug te krijgen.


Safe house: Begeleiding bij een nieuw leven

Een safe house biedt begeleiding bij het leiden van een nieuw leven en zorgt dat je veilig de overgang naar een normaal bestaan kunt maken. Hoe deze begeleiding eruit ziet is afhankelijk van je situatie en of je eerder te maken hebt gehad met terugval na een behandeling. Bij Beschermd Wonen krijg je dagelijks intensieve individuele begeleiding en woon je vaak samen met anderen in een instelling. Beschermd Thuis geeft meer zelfstandigheid en wordt vooral direct aan huis geboden (ambulante begeleiding). Je hebt dan vaak al dagbesteding en woont zelfstandig, maar hebt nog een extra steuntje in de rug nodig.

Herstellen in een safe house biedt de mogelijkheid om op een veilige manier de volgende stap in je herstel te zetten. Je leert hier met behulp van professionele begeleiding om de controle vast te houden over je leven. Je krijgt advies en instructies om je financiële situatie te verbeteren, leert om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen en ontwikkelt vaardigheden om uiteindelijk weer op eigen benen te komen staan. De regelmaat en ritme van een safe house helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.


Duur verblijf

Hoelang je verblijft in een safe house, hangt af van het programma, je persoonlijke omstandigheden en de instelling zelf. Gemiddeld duurt een traject in een safe house ongeveer een jaar. Een begeleidingstraject op afstand neemt meestal minder tijd in beslag en is meestal afgerond binnen zes maanden. Regelmatig wordt tijdens een traject gekeken naar je voortgang en persoonlijke situatie, om te bepalen wanneer je klaar bent om op eigen benen te staan.


Therapie en begeleiding

Hoewel een safe house niet direct een verslaving behandelt, kun je wel nog steeds therapie blijven volgen. Vooral mensen met complexe problemen, zoals een dubbele diagnose, hebben veel baat bij regelmatige therapiesessies. Ook ontvangen mensen begeleiding en therapie om het 12-stappenprogramma van het Minnesota model voort te zetten. Het beschermd wonen van safe houses is in Nederland namelijk opgezet als onderdeel van deze behandelmethode. Idealiter heb je in een kliniek dit behandelprogramma al gevolgd, zodat de overgang naar je safe house vlot verloopt.

Daarnaast word je intensief begeleid op meerdere leefgebieden. Hierbij kun je denken aan het regelen van je financiën, het onderhouden van je lichamelijke gezondheid en mentale welzijn, het vinden en behouden van werk, het herstellen van de relatie met familieleden en vrienden, en het leggen van nieuwe sociale contacten. Tijdens de begeleiding zal worden benadrukt dat werken aan je herstel een persoonlijk traject is.


Terugvalpreventie

Speciale aandacht tijdens je verblijf is gericht op terugvalpreventie. Hoe ga je om met verleidingen en triggers wanneer je weer in je persoonlijke leefomgeving terugkeert? Hoe maak je slimme keuzes? Hoe zorg je ervoor dat je verleidelijke situaties zo veel mogelijk beperkt?
Herstellen van een verslaving is een langdurig proces: clean worden is stap één, clean blijven is stap twee. Beschermd wonen in een safe house draagt aantoonbaar bij aan het beperken van het risico op een terugval.
Val niet terug na een behandeltraject. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Voor wie is een verblijf in een safe house geschikt?

Begeleid wonen in een safe house is geschikt voor mensen die na een behandeling in een verslavingskliniek clean zijn, maar extra begeleiding nodig hebben om te leren hoe ze om moeten gaan met hun verslaving in het normale, dagelijkse leven. Sommige mensen kunnen meteen al zelfstandig wonen na ontslag uit een kliniek. Anderen hebben een langere aanlooptijd nodig. Zo kun je worstelen met psychische klachten, heb je psychosociale problemen zoals relatieproblemen of was je slachtoffer van huiselijk geweld.

Een safe house helpt mensen voor wie:

  • De stap van een verblijf in een veilige en gecontroleerde afkickkliniek naar zelfstandig wonen te groot is
  • Er naast de verslaving ook andere problemen spelen, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, huisvesting, sociale relaties of gezondheid
  • Eerdere pogingen om zelfstandig te wonen na een afkicktraject niet goed zijn gegaan
  • Het risico op een terugval groot is zonder professionele begeleiding
  • De verslavingsproblematiek gepaard gaat met andere psychische problematiek, zoals depressies, psychoses of PTSS

Hoe meld ik me aan en wat zijn de kosten?

Meestal kun je je voor een safe house aanmelden tijdens je opname in een kliniek. Samen met je behandelaar bespreek je de opties voor beschermd wonen en professionele begeleiding tijdens je verdere herstel. Voor een verblijf in een safe house wordt altijd gekeken naar jouw persoonlijke situatie, je mate van herstel en persoonlijke doelen. Het is daarnaast mogelijk om jezelf direct aan te melden bij een safe house. De richtlijnen voor een aanvraag verschillen vaak wel per safe house. Meestal is een intakegesprek vereist om toegelaten te worden tot een instelling.


Kosten en vergoeding

Veel safe houses zijn particuliere instellingen en kunnen hoge kosten hebben wanneer je een traject uit eigen zak moet betalen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) regelt de vergoeding van de kosten voor begeleiding of beschermd wonen. Veel bewoners van een safe house hoeven hierdoor alleen een kleine eigen bijdrage te betalen voor de zorg en begeleiding die ze ontvangen. Je verblijf in een safe house wordt alleen vergoed wanneer je gemeente akkoord gaat met de noodzaak van beschermd wonen of ambulante begeleiding na je verslavingsbehandeling. Het is daarom belangrijk dat je op tijd contact opneemt met je gemeente om een mogelijk verblijf te regelen.
Wil je afkicken en meer weten over de opties voor een safe house? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Bel ons op 020 - 532 0030 voor persoonlijk advies van onze medewerkers over de beste opties in jouw situatie.

Safehouse Nederland: Dit zijn alle opties per regio (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6211

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.